Bir ürün veya grubunun, Avrupa Birliği’nin belirlediği ürün direktifleri olarak adlandırılan temel gerekliliklere uygunluğunu gösterir.
Bu gereklilikler sağlık, çevre, güvenlik ve tüketicinin korunması için oluşturulmuştur. Eğer CE belgesi sahibi değilseniz, Avrupa Birliği ülkelerinde ürününüz satılamaz, bu konuda herhangi bir izin alamazsınız.
Dolayısı ile nasıl bir insanın pasaportu var ve istediği şekilde dolaşım sağlayabiliyor ise ce işareti de ürünün pasaportudur ve dolaşım sağlamasını mümkün kılmaktadır.
CE işareti ile Avrupa’nın belirlemiş olduğu asgari güvenlik şartlarını sağladığınızı ifade etmiş olursunuz.
CE Belgelendirme sürecinin temel adımlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Danışmanlık firması ile iletişime geçilmesi
- Ürün ile ilgili bütün teknik bilgiler hazırlanması
- Ürün ile ilgili CE direktifinin belirlenmesi
- Direktife göre ürünün bulunduğu risk sınıfının belirlenmesi
- Ürün ile ilgili ulusal veya uluslararası standartların araştırılması
- Ürünün bulunduğu risk grubuna göre yapılacak olan testlerin, analizlerin ve teknik kontrollerin neler olduğunun belirlenmesi
- Ürün ile ilgili yapılacak olan testler için akredite test kuruluşlarından destek alınması; testlerden sonra raporların hazırlanması
- Ürününün üretimiyle ilgili, eğer henüz hazır değilse, bir üretim dokümanı ve iş emirleri listesi hazırlanması
- Ürünün kullanma kılavuzunun oluşturulması
- Ürünün CE deklarasyonunun hazırlanması
- Gerekli bütün dokümanların yer aldığı teknik dosyanın oluşturulması (Bu dosya her ne olursa olsun en az 10 yıl muhafaza edilmelidir)
CE Belgesi Danışmanlığı ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için iletişim kanallarını kullanarak ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.